Vaste team

Bas van Beek

Bas van Beek

Bas is afgestudeerd in Conflict Studies and Human Rights aan de Universiteit van Utrecht. Hij is actief geweest als onafhankelijke journalist tijdens de volksopstand in Oaxaca, een ervaring die geleid heeft tot een blijvende passie voor onafhankelijke verslaggeving. Zijn laatste onderzoek bracht hem naar Mozambique, waar hij de opkomende gasindustrie onder de loep nam.

Bas is verantwoordelijk voor alle Wob-verzoeken van PAJ en assisteert Wob-expert Roger Vleugels in meerdere zaken.

Jilles Mast

Jilles Mast

Jilles is afgestudeerd in Culturele Antropologie aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft onderzoek gedaan in Latijns Amerika naar de politieke organisatie van inheemse gemeenschappen en sociale bewegingen. Ook houdt hij zich bezig met de sociale en economische impact van extractivisme in de Amazone.
Hij vindt het belangrijk om de degelijkheid van wetenschappelijk onderzoek te combineren met de toegankelijkheid van journalistieke artikelen.

Alexander Beunder

Alexander Beunder

Alexander studeerde economie aan de Universiteit van Utrecht (MSc). In zijn onderzoek heeft hij psychologie, politiek en economie gecombineerd in vragen rond energieverbruik van huishoudens, klimaatverandering en de Brexit. Als economiedocent droeg hij bij aan De Kern van de Economie, het schoolboek van professor Arnold Heertje. Als journalist schreef hij over de invloed van lobbyorganisaties in de Nederlandse politiek, ontwikkelingshulp en ISDS.

Merel de Buck

Merel de Buck

Merel is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht met een proefschrift over community policing en interculturele universiteiten in Guerrero, een door geweld geteisterde staat in Mexico. Als politiek antropoloog is zij geïnteresseerd in maatschappelijke conflicten over autonomie, lokale democratie, referenda en sociale rechten. Tijdens een Summer School van het Centre for Investigative Journalism (CIJ), aan Goldsmith University, raakte Merel verknocht aan onderzoeksjournalistiek. Sindsdien werkt ze mee aan het onderzoeksproject de Shell Papers.

Voormalige journalisten

Sophia Beunder

Sophia Beunder

Sophia houdt zich bezig met thema‘s rondom sociale bewegingen en conflicten, klimaat, water en duurzame landbouw. Ze heeft onderzoek gedaan naar de impact van biobrandstoffen, megadammen en ’water grabbing’ in Latijns Amerika. Ze heeft een BSc in Biologie en Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht, en een MSc Internationaal Land- en Waterbeheer van Wageningen University.

Ivo Kuppens

Ivo Kuppens

Ivo is geïnteresseerd in menselijke thema‘s als persoonlijke groei en sociale verandering. Deze twee thema’s kwamen samen in zijn scriptie Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, waarin hij het Antieke concept ‘zorg voor het zelf’ opvoerde als een belangrijke maar over het hoofd geziene dimensie binnen het hedendaagse sociale bewegingen. Hij was betrokken bij oprichting van twee studentenbewegingen in Utrecht (2009) en Amsterdam (2013) en woonde tussendoor in Krakau en Antwerpen.

Samenwerkingen met andere journalisten

Chris de Ploeg

Chris is cum laude afgestudeerd in sociale wetenschappen bij Amsterdam University College. Zijn passie voor internationale gerechtigheid leidde tot de publicatie van zijn boek Oekraïne in het Kruisvuur, dat in twee talen verscheen en positief werd gerecenseerd door academici, beleidsmakers en journalisten. In 2016 schreef Chris mee met Platform Authentieke Journalistiek aan een artikelserie over het EU associatieverdrag met Oekraïne. Hij was daarvoor ook actief bij de grootschalige studentenprotesten in Amsterdam van 2015, wat leidde tot verscheidene publicaties in De Groene Amsterdammer en De Omslag. Nu organiseert hij ook culturele en maatschappelijke evenementen als programmamaker bij Studio/K.

Daniël de Jongh

Daniël de Jongh studeerde Italiaanse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht. Na een traineeship bij de Europese Commissie in Brussel werkte hij als vertaler voor onder meer mensenrechtenorganisaties en volgde hij de opleiding Internationale Research Journalistiek. Daniël is redacteur van het halfjaarlijkse Nuart Journal. In samenwerking met PAJ heeft hij een artikel geschreven over handelsakkoord TiSA en een artikel over de lobbyclub American Chamber of Commerce.