Frits Böttcher: De peetvader van Nederlandse klimaatsceptici
In de derde en voorlopig laatste aflevering van de Klimaatdromers podcastserie neemt MOMUS je mee achter de schermen van onze grootste onthulling tot nu toe: het eerste directe bewijs dat ook Nederlandse bedrijven klimaatsceptici financierden om twijfel te zaaien.
MOMUS journalisten Merel de Buck en Jilles Mast gaan in gesprek met Alexander Beunder. Vier jaar geleden stuitte hij op het persoonlijke archief van chemie professor Frits Böttcher. Na het doorspitten van duizenden documenten kwamen we tot een schokkende ontdekking: Tientallen, vooral Nederlandse, bedrijven gaven hem meer dan een miljoen gulden om het idee te verspreiden dat het broeikaseffect een mythe is. Böttcher’s lobby heeft volgens betrokkenen bijgedragen aan de trage start van het Nederlandse klimaatbeleid.
Lees hier het verhaal over Böttcher, nu inclusief de documenten die aan bod komen in deze podcast aflevering (zie de links naar de notities in de tekst).
Dit onderzoek werd op 22 februari 2020 gepubliceerd in De Volkskrant en op Follow the Money.
Ook te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.
Met speciale dank aan Mathijs Duringhof voor de sounddesign en mixage.
Dit is onze allereerste podcastserie.
Omdat we erg benieuwd zijn wat jullie ervan vinden,
willen we jullie om feedback vragen.
Wat vond je boeiend? Wat kan beter?
Jullie input helpt ons enorm. Alvast dank!
Bronnen genoemd in deze aflevering:
-
-
Lees hier ons oorspronkelijke verhaal over Böttcher, nu inclusief de documenten die aan bod komen in deze podcast aflevering: zie de links naar de “notities” in de tekst of klik hier, hier en hier.
- Hoe zat het precies met de geldstromen van Böttcher? Lees het artikel ‘De boekhouding van ‘klimaatscepticus’ Böttcher’ op Follow The Money: https://shorturl.at/FtVNx
- Frits Böttcher was vanaf eind jaren zestig lid van de herenclub De Tafelronde, daarover schreven we twee artikelen op Follow the Money: ‘De Tafelronde: al 120 jaar het besloten overleg van de Nederlandse elite’ (10-12-2020) : https://shorturl.at/dfS34 en ‘Van textielbaronnen tot minister Ollongren: de leden van de Tafelronde’ (12-12-2020): https://shorturl.at/I7vtM
- Alexander Beunder vertelt in de podcast over het Noord Holland Archief in Haarlem. Daar ligt het volledige persoonlijke archief van Frits Böttcher, toegankelijk voor iedereen.
- Ook refereert Alexander naar een peiling van GALLUP van april 2009: ‘Awareness, Opinions About Global Warming Vary Worldwide’, hier te lezen: https://shorturl.at/gMWqF en een interview met Pim Fortuyn uit 2001 waarin Fortyun aangaf niet in klimaatverandering te geloven, op basis van Frits Böttcher: https://shorturl.at/DRuPB.
- Alexander vertelde over Phausd, een mysterieuze lobbyclub van grote Nederlandse bedrijven. Wil je hier meer over weten? Luister dan naar aflevering 1 van deze podcastserie.
- Ook de klimaatsceptische organisatie Clintel kwam aan bod. Daar duiken we dieper in tijdens aflevering 2. In ons laatste artikel op DeSmog lees je meer over hoe politieke partijen BBB, Forum van Democratie en PVV gebruik maken van informatie van Clintel: ‘Dutch and U.S. Climate Deniers Join Forces as Europe Shifts to the Right’ (24-07-2024): https://shorturl.at/94LYg
- Het artikel van DeSmog en de Guardian over hoe Shell in de Verenigde Staten de laatste jaren nog steeds sceptici financierde – ‘Shell USA Company Foundation sent $544,010 between 2013 and 2022 to organizations that broadly share an agenda of building conservative power’ – is hier te lezen: https://shorturl.at/7QoOM
- Weten wat Frits Böttcher deed nadat zijn sponsors het lieten afweten? Lees het artikel ‘Hoe de Nederlandse kolenindustrie keer op keer de dans ontsprong’ dat verscheen op Follow the Money (27-10-2020): https://shorturl.at/iJdWv geschreven door Platform Authentieke Journalistiek.
-
Onze eerdere publicaties over Böttcher:
Deze podcast is onderdeel van het dossier:
Klimaatdromers
Al jaren roepen mensen over de hele wereld bedrijven en overheden op om iets te doen aan klimaatverandering. Anderen proberen klimaatbeleid juist tegen te houden of te vertragen, of beweren zelfs dat er helemaal geen klimaatprobleem bestaat. In het Klimaatdromers dossier onderzoeken we hoe “klimaatobstructie” - het (on)opzettelijk vertragen van klimaatactie - plaatsvindt, in Nederland en daarbuiten. En onderzoeken we de oplossingen.