Woonproof: MOMUS onderzoekt de wooncrisis
Een dak boven je hoofd, het zou vanzelfsprekend moeten zijn. Maar voor steeds meer mensen is het een droom die met de dag verder uit zicht raakt. Huurprijzen schieten omhoog, koopwoningen zijn onbetaalbaar, en wachttijden voor sociale huur blijven maar oplopen.
Jongeren wonen noodgedwongen langer bij hun ouders wonen en stellen gezinsuitbreiding uit. Na een scheiding of een terugval in inkomsten is verhuizen naar een goedkopere woning vrijwel onmogelijk. Het aantal daklozen stijgt, net als degenen die noodgedwongen bij vrienden op de bank moeten slapen.
Door de wooncrisis staat het leven van vele duizenden mensen in Nederland in de wacht.
Bouwen
…bouwen en nog eens bouwen, zegt het Rijk. Maar ook dit verloopt traag.
Er is gebrek aan bouwlocaties, en personeel in de bouwsector. Ook ontstaan er soms jarenlange door bezwaarprocedures van omwonenden of grote bedrijven.
Ondertussen staan duizenden huizen leeg en gaan bouwprojecten niet door omdat projectontwikkelaars vinden dat ze er te weinig aan verdienen. Ook de verduurzaming van woningen loopt spaak. De stroomnetten zijn oververhit zijn en alternatieven zouden niet winstgevend genoeg zijn.
Sociale woningbouw
MOMUS onderzoekt de wooncrisis met speciale aandacht voor sociale woningbouw.
Vanwege de schaarste maken gemeenten en het Rijk harde keuzes over wie er nog welkom is. Sommige groepen krijgen voorrang en anderen worden geweerd of verdrongen. En welke offers maken corporaties, gemeenten en het Rijk in de race naar meer huizen? Welke regels, parken en natuurgebieden moeten plaatsmaken voor de bouwdrift?
Van harde cijfers tot persoonlijke verhalen, geschiedenis en toekomst. MOMUS duikt in een van de grootste uitdagingen van deze tijd: Wat moet er gebeuren om betaalbaar en gezond wonen bereikbaar te maken voor iedereen? Hoe maken we Nederland weer woonproof?
Samen met jou
Via onze nieuwsbrief, sociale media en korte updates op onze website, houden we je continue op de hoogte over de voortgang van ons onderzoek.
Verder nodigen we iedereen uit die in een (sociale huur) woning woont (of dat wil) om met ons mee te denken over de wooncrisis en hoe hieruit te komen. Heb je ideeën, tips of verhalen die je met ons wil delen, of cijfers waar we samen in kunnen duiken? Neem dan contact op met jilles@authentiekejournalistiek.org of merel@authentiekejournalistiek.org.
Je kan ook een bericht achterlaten op de site, of een van onze meet-ups bezoeken. We hopen van je te horen!